Her er appene som både er kule og lærerike

Apper på mobil og nettbrett skal gjøre det gøy å lære nye ting. Her er noen spesielt anbefalte titler.

Fellesferien nærmer seg med stormskritt, og mange skolebarn har mye fritid i påvente av at koffertene pakkes til tur.

Det betyr nok noe mer skjermtid for mange - men husk at skjermene kan brukes til mer enn hjernedød underholdning. Flere er nå i ferd med å oppdage hvor stort potensialet for læring er, særlig når en app også har et pedagogisk formål.

– Det blir bare mer teknologi i fremtiden, ikke mindre, så det er viktig at barn lærer å bruke teknologi også til læringsfremmende formål, og ikke bare underholdning, sier Kris Munthe, spillanmelder hos Barnevakten - en forening som arbeider for trygg og bevisst mediebruk blant barn og unge.

Enormt tilbud

Å finne fram til gode læringsfremmende apper som også er underholdende krever imidlertid en liten ekstrainnsats fra oss som foreldre.

– Det finnes apper som lærer barn å skrive, lese, regne, engelsk, musikk, tegning, problemløsing, fysisk aktivitet, og mye mer. Utvalget er omtrent endeløst, påpeker Munthe.

Han anbefaler spillsidene på Barnevakten.no, som har som spesifikk oppgave å vurdere spill og apper myntet på barn. 

Noen tommelfingerregler finnes også, påpeker Munthe: De beste appene er sjelden gratis, så vær forberedt på å legge igjen noen kroner om du ikke vil ødelegge spillopplevelsen med sjenerende reklame og dårlig brukergrensesnitt.

Dessuten bør du ikke stole blindt på topplistene i appbutikkene, for det lanseres hele tiden spennende, nye apper som kanskje ikke blir blant bestselgerne umiddelbart. Sjekk også beskrivelsene av appen grundig - spesifikt for læringsapper er at de gjerne har noen pedagogiske grunnlag i beskrivelsen sin også.

– Se også an grafikken på bildene. Gode apper er gjennomført i alle ledd, og har fine og interessante tegninger, mener Munthe.

Her er noen anbefalte apper med læringspotensial

Poio
Alder: 4-9
Pris: 199,-

Lesespillet Poio går som varmt hvetebrød om dagen. Her lærer barn på mellom fire og ni år seg å knekke lesekoden, og appen er en blanding av spill og leseaktiviteter. Appen koster noen kroner, men baserer seg på et gjennomført opplegg.

Last ned fra App Store

---

Skriv og lær HD
Alder: 4 +
Pris: 65,-

Lærer barn både å lese og skrive.

Last ned fra App Store

---

DragonBox Algebra 5+
Alder: 5+
Pris: 55,-

Alt fra Dragonbox er bra, og her får barna bryne seg på regneoppgaver i et interaktivt og lekent miljø. Det pedagogiske og det visuelle grunnlaget er kvalitetssikret.

NB: Dragonbox har også apper for eldre barn.

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

---

Bogga alfabet
Alder: 4+
Pris: 44,-

Det meste fra Bogga er bra. Bogga Alfabet lærer barna bokstavene og bokstavlyden. Her skal de fargelegge bokstaver, og de får høre bokstavlyden. Kjempefin introduksjon til alfabetet.

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

---

Menneskekroppen
Alder: 4+
Pris: 44,-

I «Menneskekroppen» av Tinybop kan man se en interaktiv utgave av kroppen. Se tarmsystemet i aksjon, hvordan synet fungerer, hvordan hjertet pumper ut blod. Det ser helt utrolig ut. Det meste fra Tinybop kan for øvrig anbefales. De har også egne, lekre apper for å lære om været, solsystemet, dyreliv og jordkloden.

Last ned fra App Store

---

Garageband
Alder: 4+
Pris: Gratis

En gammel traver, der man kan spille på virtuelle instrumenter. Det ser nydelig ut, og lyden høres også bra ut.

Last ned fra App Store


---

Snapseed
Alder: 4+
Pris: Gratis

Inneholder alt du noen gang trenger til å drive med bilderedigering. 

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

Velg riktig hastighet

Finn riktig bredbåndsprodukt som passer til ditt bruk.

Stengt