Den beste amerikanske serien du nesten garantert ikke har sett

Nå finnes det ikke lenger noen unnskyldning for å ha unngått «American Crime».

Som vi har vært inne på tidligere: Er du glad i amerikanske kvalitetsserier, er det ikke akkurat manko på ting å se akkurat nå.

Det spørs likevel om ikke du bør åpne døra på gløtt for enda en liten godbit. Antologiserien «American Crime» har fått fantastiske kritikker og har vunnet ti Emmy-priser. Dessuten er det flere grunner til at det er en god tid å oppdage serien akkurat nå.

I hvert fall om man skal tro ekspertene Asbjørn Slettemark og Kristopher Schau, som anbefaler nettopp «American Crime» i en ny episode av podcasten «Kompasset».Plutselig tilgjengelig

Anledningen til at du bør åpne hjertet ditt for «American Crime» på nåværende tidspunkt er premieren på sesong tre førstkommende søndag (23. april) på kanalen VOX.

Samtidig er de to første sesongene nå tilgjengelig i T-We-portalen - fritt tilgjengelig for alle med Bredbånd 30 og bedre, både på boksen og i appen.

– «American Crime» har gått under radaren for veldig mange, men jeg har rett og slett ikke hatt den tilgjengelig på plattformene jeg bruker før nå, sier Kristopher Schau i podcastepisoden.

«American Crime» er en såkalt antologiserie - det vil si at hver sesong tar for seg en spesifikk sak med nye figurer og miljøer. Det vil også si at du kan begynne på sesong to eller tre, uten å ha fått med deg de foregående.

Enkelte skuespillere - som Felicity Huffman og Timothy Hutton - går igjen, og John Ridley («12 Years a Slave») er serieskaper.


Ekstremt kritikerrost

I sesong tre som altså begynner på VOX søndag er handlingen lagt til North Carolina.

– Sesongen er et dramatisk lite mesterverk om illegale meksikanske tomatplukkere, amerikanske sosialarbeidere, altfor unge gateprostituerte - og ikke minst om mannen og familien som driver tomatfarmen der disse arbeiderne jobber, sier Asbjørn Slettemark i episoden.

I sesong to befinner vi oss på en privatskole der basketlagets kaptein blir anklaget for voldtekt og for å ha postet bilde av forbrytelsen på nettet, mens første sesong handler om en krigsveteran som blir drept etter et innbrudd.

Serien bruker altså en eller flere forbrytelser som rammeverk, for å fortelle noe dypere om for eksempel rasisme, klasse eller religion.

Første sesong fikk terningkast fem av NRK Filmpolitiet, og rating hos Rotten Tomatoes ligger over 95 prosent for alle de tre sesongene.  «American Crime» er for øvrig ikke det eneste som anbefales i ukas episode av «Kompasset» - som er podcasten for deg som trenger tips til ting å se, lese og høre på.

Last ned ukas episode av «Kompasset» her

NB: De to første sesongene av «American Crime» er også tilgjengelig på Viaplay.

Stengt