Derfor er serievåren 2017 tidenes beste

Og her er seriene alle kommer til å snakke om framover.

Er du glad i amerikanske dramaserier, har det ikke vært direkte synd på deg de siste årene. For hvert år blir det bare flere severdige serier, og nye strømmetjenester skjerper konkurransen.

Men denne våren er - unnskyld uttrykket - helt fullstendig koko.

Nå vil selv de mest ivrige blant TV-seriefansen få problemer med å få med seg alt.

Solide oppgangstider

De underliggende årsakene til at det kommer så mye nytt og bra er gode tider i amerikansk TV-bransje - til tross for enkelte dystre spådommer om det motsatte.

I stedet for å bytte ut TV-abonnementene sine til fordel for strømmetjenester, sier folk flest ja takk til begge deler.

«Legion» har gitt sjangeren superheltserie et helt nytt innhold denne våren. Foto: FOX

Derfor slår omsetningen i det amerikanske TV-annonsemarkedet nye rekorder i år, ifølge Forbes. Samtidig slåss de ulike strømmetjenestene om seernes gunst - Netflix alene kommer til å investere 51 milliarder kroner på originalinnhold i 2017.

Og vinneren? Det er du.

– Det er nok å se på nå, ja. Nå kommer det noe nytt, eller en premiere på en ny sesong av en gammel favoritt, hver eneste uke - og det er særlig travelt i april, sier Steffen Stø, fagredaktør i Serienytt.

Ny «Game of Thrones»?

Blant de nye seriene har veldig mange store forventninger til «Genius» - National Geographic sin første originalserie, som omhandler livet til Albert Einstein.

Geoffrey Rush spiller den eldre Einstein, mens bransjeveteraner som Ron Howard og Brian Grazer er blant serieskaperne. Norske Christian Rubeck har for øvrig også en liten rolle i serien.

En annen potensiell storserie er «American Gods», basert på Neil Gaimans bok, som Amazons nye strømmetjeneste tar til Norge.

«American Gods» med Ian McShane.

– Det handler om en kamp mellom nye og gamle guder, og kommer til å bli sammenliknet mye med «Game of Thrones», sier Serienytt-redaktøren.

«The Handmaid’s Tale», basert på Margaret Atwoods bok og med Elisabeth Moss («Mad Men») i hovedrollen, har også et spennende og dystert utgangspunkt. Her befinner vi oss i en framtid der mange kvinner har mistet fruktbarheten etter miljøødeleggelser og borgerkrig.

De unge og fruktbare kvinnene blir gjort til tjenere, og tvunget til å flytte inn hos den rike eliten - der de må ha sex med mennene og bære fram barna deres.

Flere Emmy-favoritter

Av returnerende serier har svært mange av de siste års Emmy-vinnere premiere nå på vårparten. Serier som «The Leftovers», «Veep» og «Silicon Valley» er etablerte HBO-favoritter, «Better Call Saul» på Netflix vil ha enda flere karakterer fra «Breaking Bad» i den nye sesongen, mens tredje sesong av «Fargo» igjen introduserer et helt nytt persongalleri.

Og da har vi ikke engang nevnt serier som «The Americans» og «Homeland», hvis nye sesonger startet opp tidligere i år. Eller en serie som «Legion», som har tatt superheltmytologien til et helt nytt nivå.

HOMELAND: Sjette sesong på TV 2 har fått glimrende kritikker. Foto: TV 2

Den kanskje aller største returnerende serien denne våren er nok likevel den nye sesongen av «Twin Peaks», som gjør et uventet comeback etter 26 år.

Flere av de originale skuespillerne, blant dem Kyle MacLachlan, er også med denne gangen. Verdt å brygge seg en kopp fordømt god kaffe mens man venter på.

 TV-begrepet rommer mye

Canal Digital Kabel vet at amerikanske serier er viktige for folk - og at nordmenn både ønsker å bruke strømmetjenester og å se direkte-TV.

Vi skiller ikke lenger mellom «nye» og «gamle» måter å se TV på . Med underholdningsportalen T-We har du for eksempel nå mulighet til å se Netflix og NRK Nett-TV direkte på TV-en via boksen. Eller motsatt: Å se direkte-TV på nettbrett og telefon.

I tillegg tilbyr T-We en rekke kanalarkiver der du kan fråtse i hele sesonger av klassikere og nyere favoritter - fra «X-Files» og «24» og «Grey’s Anatomy», til «American Crime», «Prison Break», «Buffy the Vampire Slayer», «The Grinder» og «Marvel’s Agent Carter».

Og best av alt: Dette er inkludert i prisen du allerede betaler for Grunnpakken, hvis du også har Bredbånd 30 eller bedre.

Ha en fin serievår! Og husk å hilse på solskinnet av og til.

Andre kvalitetsserier med premiere denne våren: Kritkerroste «Review» på Comedy Central, «Guerrilla» med Idris Elba, den potensielle kultfavoritten «I Love Dick», komedien «Dear White People» og «Bill Nye Saves the World» på Netflix, komiserien «Great News», sesong to av glitrende «Love» og «Master of None» (også på Netflix) - og sikkert masse annet som vi har glemt.

Puh!

Førsteklasses underholdning

Se TV når og hvordan det passer deg. Med T-We kan du også starte forfra, finne programmer i TV-arkivene og se TV på nettbrett.

Stengt