Husker du disse? De første virale videoene fikk e-postservere til å knele

En gang for ikke så lenge siden måtte videoer lastes ned før vi kunne se dem.

For å sitere en rekke internettbrukere: «Internett er et rart sted».

Da er det kanskje bedre å tenke tilbake på internettets uskyldige barndomsår med modem-lyd og Windows 95. Da giffer og besøkstellere var et must for våre hjemmesider og det var billigere å surfe på ettermiddagen.

Men man kan argumentere for at internett var rart allerede på 90-tallet – og vi skulle få et aldri så lite frampek mot hva vi hadde i vente så tidlig som i 1996 da de første gifene av «Dancing Baby» begynte å dukke opp på CRT-skjermer over hele verden.

Techcrunch kaller den 3D-animerte babyen som etterhvert skulle danse til «Hooked on a Feeling» for verdens første virale internet-meme. Den ble til i et internett som ikke akkurat var rigget for at videoer skulle gå viralt:

– Internettet var rart i 1996. Bare en håndfull sider var i stand til å vise videoer den gang. Nettleseren var bare to år gammel, sier Jamie Cohen, med-grunnlegger av the New Media program ved Molloy College til Creators – kunst- og kultur-plattformen til Vice.

Da videodeling var en omstendelig prossess

Opprinnelig var den dansende babyen ment som en demo-video som skulle vise at det gikk an å legge samme animasjon på forskjellige 3D-karakterer. Etterhvert fant en ansatt i LucasArts, Ron Lussier frem til videoen og gjorde den om til en gif – som så gikk sin seiersgang i forskjellige e-post-innbokser på 90-tallet.

For det var e-post som gjaldt. YouTube, som revolusjonerte videodeling og -titting på internettet var fortsatt 9 år (!) unna.

I dag er videodeling lett som en plett, enten vi retweeter eller sender en link. Mottakeren får videoen opp på et millisekund og kan gå i gang med å titte på den umiddelbart. Men i internettets tidligere dager var det en litt mer omstendelig prosess å skulle dele morsomme videoer:

Da måtte videoene lastes ned først, mens man krysset fingrene for at det var kompatibelt med Real Player Plus, Windows Media Player eller hva enn man hadde på PCen.

Verdens første internettbløff?

Var videoene bare noen megabyte store tok de dessuten lang tid å laste ned, og e-postservere kunne i verste fall knele som et resultat av den (den gang) store båndbredden levende bilder krevde.

Akkurat dét skjedde i stort monn da en annen av de første virale videoene dukket opp to år etter «Dancing Baby». Videoen var 5 megabyte stor i full størrelse og tok opp til 20 minutter å laste ned, ifølge fan og webutvikler Benoit Rigaut – sitert i Wired.

Men var en av verdens første virale videoer, også verdens første internett-bløff?

Licciardi jobbet i selskapet Loronix som produserte opptaksteknologi til overvåkningskameraer og trengte prøveopptak for å demonstrere teknologien. Dermed ble Licciardi blant annet satt til å rane selskapets varehus foran overvåkningskameraene – i tillegg til å knuse en PC, skriver Wired.

Ifølge Licciardi trengte akkurat dette opptaket to forsøk siden de involverte i videoen fikk latterkrampe under første tagning.

Fikk e-postservere til å krasje

Videoen ble eksportert til MPEG-1 som var formatet som fungerte best i Windows Media Player, og hadde oppløsningen 352 x 240. Den ble brent på CDer for å distribueres, og så glemte Loronix den helt til de begynte å få inn telefoner fra andre selskaper som klagde over at videoen deres hadde fått e-post-serverne deres til å krasje.

Ettersom bildedeling via e-post var en mildt sagt omstendelig prosess, opprettet webutvikleren Benoit Rigaut en egen hjemmeside der man kunne gå inn å laste ned videoen (det samme skjedde med Dancing Baby).

På siden går Rigaut omstendelig gjennom videoen med glimt i øyet for å avsløre at det hele var skuespill. Han poster til og med stolt e-postkorrespondansen han hadde med stjernen selv, Licciardi, som avslutter sin mail med at «Må gå i gang å knuse».

Se flere videoer – husker du dem alle?

Badday.mpg og Dancing Baby var bare to av mange flere videoer som tøyde grensene til lagringsplass i inboksen den gang.

I dag er det ikke bare raskt, billig og helt uten fare for at man blokkerer telefonlinjen for å se på videoer. Med bredbånd fra oss er du i tillegg sikret å alltid være tilkoblet med vår Alltid på nett-garanti.

Dermed kan du kose deg på nostalgitripp med et lite utvalg av flere tidlige virale videoer under – kanskje det til og med er noen du ikke har sett. Det var tross alt ikke bare bare å laste ned videoer da enkelte av disse filmene så dagens lys.

The End of the World

All Your Base Are Belong To Us

Badgers

It's Peanut Butter Jelly Time!!!

Winnebago Man

Alltid På Nett-garanti

Vi vet hvor viktig bredbåndet er for deg - derfor tilbyr vi Telenors Alltid På Nett-garanti.

Stengt