Slik får du mest ut av det trådløse nettet ditt

Har du opplevd frustrasjon når Netflix hakker, eller at det trådløse nettet ikke er like raskt på rommet heeelt innerst i huset? Her gir vi deg gode tips til hvordan du kan løse og forebygge, slik at du hele tiden har best mulig trådløst nett i hjemmet ditt.

Vi leser matoppskrifter på mobilen med den ene hånden mens vi rører i gryten med den andre, strømmer spennende TV-serier til skjermer i alle rom og blar gjennom Instagram fra sofakroken.

Alle elsker trådløst bredbånd, men lite er mer frustrerende enn når det ikke fungerer som det skal.

Hjemmenettet er en del av hverdagen vår. «Alle» har trådløst nett hjemme, og de fleste av oss opplever tidvis at forbindelsen er treg eller ustabil. Vi bor i murhus, trehus, hybler og eneboliger. Vi bruker mobiler, nettbrett, nettbaserte lysdimmere og maskiner fra haugevis av forskjellige leverandører - alt dette skal passe sammen.

Ikke rart det blir trøbbel.

Start ruteren på nytt

Når bildet flimret på de firkanta fjernsynsapparatene i gamle dager, var løsningen ofte å dunke til boksen. Vår tids «dunke-triks» er å slå av og på ruteren. 

Ofte løser dette problemet.

Saken fortsetter under bildet:

Våre nye nettvaner, og alt det nye utstyret som bruker linja, gjør at det kan være vanskelig å oppdage «hastighets-tyver». Et nettbrett som brukes nede i kjellestua der signalene ofte er svake, kan ta langt mer kapasitet enn du er klar over. Og det er ikke sikkert mobilen du holder i hånda støtter hastigheten på det trådløse nettet, selv om den bare er tre år gammel.

Det er mye man skal vite.

Forbedringer som gir god effekt:

1. Plasser bredbåndsruteren riktig

Du er ikke alene om gjemme den trådløse ruteren inne i TV-benken, under sofaen eller andre steder hvor det ikke er synlig (vi er klar over at ruteren antageligvis ikke er det aller råeste du har i hjemmet). Men ønsker du maksimal rekkevidde og hastighet så er det plassering som gjelder.

LES: Slik bør du plassere ruteren din

2. Du bør ikke koble alt trådløst til nettet ditt

Husk at du bruker mer av den trådløse kapasiteten for hver mobiltelefon, smartklokke, og trådløse høyttaler du kobler trådløst til internett. Typisk får du mindre kluss jo færre trådløse enheter du har koblet til nettet ditt.

3. Bruk kabel på spillmaskiner som trenger fart

Stasjonære maskiner som Playstation 4 og spill-PC får kortere tidsforsinkelse ved direkte kabling. Da forsyner heller ikke maskinen seg av det trådløse nettet, slik at man sitter igjen med mer fart og stabilietet til det andre utstyret som er mobilt.

4. Nytt utstyr gir raskere og mer stabil opplevelse

Datautstyr er «ferskvare». Det er ikke sikkert telefonen du holder i hånden gir full effekt av det trådløse nettet, selv om den bare er tre år gammel - teknologien utvikler seg lynraskt.

5. Ser du 5GHz-nettet på mobilen? Bruk det.

Det finnes to bånd på ruteren. 2,4 GHz når ofte lengst, mens 5GHz ofte er raskere med færre forstyrrelser. Det trådløse 5 GHz-båndet er mer som en motorvei sammenlignet med 2,4 Ghz-båndets hastighet i tettbebygde strøk.

6. Vurdér å skaffe deg hjelpemidler

Har du et stort hus og kun én ruter, vil du sannsynligvis få problemer med dekningen i hele huset. Det finnes imidlertid ekstrautstyr man kan skaffe seg, og AirTies er blant hjelpemidlene som har fått gode kritikker. Dette er en Wifi-forsterker, som du kan plassere ut på flere steder i huset. Les mer om disse her

Velg riktig hastighet

Finn riktig bredbåndsprodukt som passer til ditt bruk.

Stengt