Slik er den nervepirrende prosessen som gjør at South Park-episoder alltid er aktuelle

Prosessen fra idé til ferdig «South Park»-episode tar bare seks dager.

Allerede kvelden etter det amerikanske presidentvalget i 2016 kom South Park-episoden som tok for seg det svært overraskende valgresultatet.

De hadde riktignok gjort klar en episode på forhånd, men da valget ble klart forsvant både traileren og informasjonen om denne episoden fra Comedy Centrals nettsider – den så nemlig for seg Hillary Clinton som ny president.

Noen timer etterpå var riktignok en ny teaser ute og på kvelden den 9. november ble episoden sendt. South Parks skapere Trey Parker og Matt Stone, hadde laget en ny episode på under et døgn.

Som kabel-TV kunde hos Canal Digital kan du når som helst se timesvis med inkluderte South Park-episoder i vår TV- og strømmetjeneste T-We.

Se South Park her

Har blitt dokumentar

Til tross for at begivenhetene rundt akkurat denne episoden var spesielle, er dette faktisk South Park-skapernes foretrukne måte å jobbe på.

Svært mange av South Parks episoder de siste årene har handlet om hendelser og temaer som har dukket opp i dagene rett før episoden blir sendt for første gang.

Det har blitt et varemerke for serien, og millioner av seere vender seg til South Park spente på hvordan karakterene i den lille byen håndterer ukens største nyheter.

Måten Parker og Stone produserer sin animerte TV-serie på er så oppsiktsvekkende at det har blitt til en egen dokumentar kalt Six Days to Air.

Filmen følger Parker og Stone fra New York, der de holder premiere for Book of Mormon, til kontoret i California, torsdag morgen, hvor de starter med helt blanke ark på en ny sesong av South Park der første episode starter førstkommende onsdag.

– Det her er slik vi alltid har gjort det, sier Trey Parker i dokumentaren.

– Men det er likevel denne følelsen av at – fy flate vi er ille ute.

Fra prompehumor til prisvinnende satire

I løpet de drøye 20 årene siden South Park debuterte som en vulgær serie – animert (dårlig) av Parker og Stone selv – har karene, som i 1999 dukket opp ruset på LSD og kledd i kjole under Oscar-utdelingen tilsynelatende blitt voksne – skriver New York Times.

Det samme har serien, som i sin 21. sesong har gått fra å bestå av prompehumor til å bli prisvinnende satire som sparker i absolutt alle retninger – selv om prompehumoren fortsatt er med.

Gjør alt selv

En av grunnene til at det er mulig for Parker og sine kollegaer å lage en animert episode på under en uke er at alt gjøres selv på kontoret der South Park blir til.

I motsetning til andre animerte serier, der animasjonen gjerne foregår et helt annet sted, har Parker og Stone mulighet til å gjøre forandringer og oppdatere animasjonen nær sagt helt opp til deadline.

At de tillegg spiller inn de fleste av stemmene selv gjør også at det har stor grad av frihet frem til serien må sendes.

Det er likevel en svært risikabel måte å lage TV på. I og med at serien distribueres så tett opptil sendetiden risikerer Comedy Central å sitte med tomme flater om noe skulle skjære seg.

Nær å ikke sende episode flere ganger

En del av seriens suksess tildeles gjerne evnen den har til å se problemstillinger og temaer fra helt nye vinkler. Og her har den spesielle metoden å produsere den mye av æren, ifølge skaperne selv.

Parker og Stone har flere ganger gitt sine sjefer beskjed om at det ikke kommer noen episode på lufta denne uken.

Som i september 2016 da det var under 48 timer til episoden «Member berries» skulle på luften, og de hadde skrevet 12 og et halvt minutt av den 22 minutter lange episoden.

– Enkelte ganger lurer vi på hvordan vi skal fortelle Comedy Central at vi ikke har noe å sende dem. Dette var en av de gangene, sier Parker til New York Times.

Episoden ble sendt fra South Park Studios én time før den skulle på luften.

– Med en gang du får muligheten til å tvile på deg selv, blir du bare sittende å se på navelen din i en måned. Det er bedre på denne måten.

– Jeg tror også det er grunnen til at serien føles så fersk ut, ettersom den ikke er så raffinert. Det som dukker opp i serien er gjerne det første som popper inn i hodene våre.

– Vi har ventet på å bli jaget ut av Hollywood lenge

Etterhvert som seriens suksess har blitt større, har også antallet ansatte som jobber med den økt, i tillegg til PC-parken der animasjonen foregår.

Ifølge Fortune har de mer enn nok kraft til å lage 3D-animerte helaftens filmer lik Oppdrag Nemo, men Parker og Stone ansatte en egen kar til å gjøre datamaskinene «tilbakestående» – som en ansatt beskrev det – for å beholde den originale hjemmelagde følelsen de første episodene av serien har.

Trey Parker og Matt Stone er ikke spesielt kjent for å bry seg så fryktelig mye om hva andre mener.

I sommer annonserte de at de ville slutte å lage episoder der Donald Trump – eller South Park-versjonen av ham – ikke ville figurere like mye lenger.

På spørsmål om det ville påvirke seertallene svarte Trey Parker, ifølge Vulture at han og Matt Stone har ventet lenge på å bli jaget ut av Hollywood uansett.

– En eller annen dag nå, ut av ingenting, kommer noen til å si: «Hvordan våger dere!» – og da er det slutt for oss.

– Men det folk ikke vet er at vi har tenkt på dette i 20 år. Vi har vært klare for det. Vi har bager ferdig pakket i bilen og er klare til å reise tilbake til Colorado. Så det er ikke noe problem.

Last ned T-We-appen

Se sport, TV-serier og massevis av barneinnhold, når og hvor du vil. 

Stengt